Η προγραμματική μας πρόταση

ΚΑΛΕΣΜΑ

του  Λεονάρδου Χατζηανδρέου στους πολίτες του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Αγαπητές νησιώτισσες, αγαπητοί νησιώτες…

Δημότισσες και δημότες στη Νάξο, στο Κουφονήσι, στη Σχοινούσσα, στην Ηρακλειά, στη Δονούσα,

ζούμε σε έναν όμορφο τόπο με μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες, με πλούσιο και ευαίσθητο περιβάλλον, με μακρόχρονη ιστορία και πολιτισμό που αποτυπώνονται σε πλήθος μνημείων,  στη λαϊκή παράδοση, στο αγροτικό τοπίο, σε σπάνια οικοσυστήματα. Όμως, συγχρόνως με πολλά προβλήματα σαν αποτέλεσμα της άναρχης ανάπτυξης σε συνδυασμό με την τουριστική έκρηξη και την έλλειψη υποδομών.

Η Νάξος και τα νησιά μας, τα τελευταία εννέα χρόνια, καταδικάστηκαν στη στασιμότητα, στη μετριότητα, και τελικά στην οπισθοδρόμηση. Εντάθηκαν οι ανισότητες  μεταξύ των περιοχών του Δήμου με πιο χαρακτηριστική την εγκατάλειψη της ορεινής Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων. Τέθηκαν στο περιθώριο οι δημότες, διχάστηκαν και απονεκρώθηκαν οι τοπικές κοινότητες. Η ευθύνη ανήκει ολοκληρωτικά  στην απερχόμενη ηγεσία του Δήμου.

Οι δημοτικές εκλογές στις 26 Μαΐου  έχουν κρίσιμη σημασία για το μέλλον του τόπου μας. Αποτελούν ιστορική πρόκληση και θέτουν καθέναν από μας μπροστά στα διλήμματα:

Η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες θα παραμείνουν στάσιμες ή θα απογειωθούν με τρόπο βιώσιμο, ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του 21ου αιώνα;

Θα παραμείνουν εγκλωβισμένες στους ίδιους ανθρώπους που τις υποβάθμισαν ή θα προχωρήσουν μπροστά με  έμπειρους και γνώστες, με δοκιμασμένα  αυτοδιοικητικά στελέχη;

Αγαπητοί συνδημότες και συνδημότισσες…

Αποτελεί μεγάλη τιμή αλλά και ευθύνη για εμένα να πρωτοστατήσω στην πρόκληση αυτή. Βαθειά μου επιθυμία είναι να βοηθήσω τον τόπο μου. Να καταθέσω, για ένα καλύτερο αύριο, την πολυετή αυτοδιοικητική και πολιτιστική μου εμπειρία  από τη δημαρχιακή μου θητεία σε μεγάλο Δήμο της Αττικής, τη  γνώση της δημόσιας διοίκησης και την ωριμότητα στην αντιμετώπιση σύνθετων ζητημάτων.

Όλο αυτό το διάστημα της προεκλογικής περιόδου γνωριστήκαμε, ανταλλάξαμε απόψεις, σταθήκαμε δίπλα – δίπλα στις χαρές και στις λύπες, χτίσαμε μαζί το όραμά μας.

Τώρα από τη θέση του υποψήφιου Δημάρχου  σας ζητώ να μας εμπιστευθείτε με την ψήφο σας.  Τώρα, που οι καιροί δεν επιτρέπουν άλλο πειραματισμούς, ερασιτεχνισμούς και ρίσκα, τώρα, που η τύχη του τόπου είναι στα χέρια σας.

Σας καλώ  σε κοινό αγώνα για ένα Δήμο:

 • Που θα διασφαλίζει την ποιότητα ζωής των δημοτών σε μια ανθρώπινη πόλη, στα χωριά και τα νησιά μας.
 • Που θα προωθεί την βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη και
 • Που, μετατρέποντας σε πλεονέκτημα την ορεινότητα και την νησιωτικότητα, θα προωθεί την απασχόληση στους νέους
 • Που θα σέβεται το δημόσιο χώρο δίνοντας το λόγο στους πολίτες
 • Που θα προστατεύει το εύθραυστο περιβάλλον και τα οικοσυστήματα
 • Ένα Δήμο που θα εκφράζει και θα προβάλλει την ιστορική και πολιτιστική μας ταυτότητα.

Για το εγχείρημα αυτό, ενώνουμε την δύναμη και την ελπίδα μας, δημότες  με προσφορά  στους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από διαφορετικούς  πολιτικούς χώρους, αφετηρίες και ηλικίες, συμπολίτες δραστηριοποιημένοι στην επαγγελματική δράση και στα  κοινωνικά κινήματα, στον πολιτισμό, προβληματισμένοι νέοι και νέες για το μέλλον των νησιών μας, στο  ψηφοδέλτιο και στην προγραμματική πρόταση της δημοτικής παράταξης ΜΑΖΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ.

Μαζί αλλάζουμε το μέλλον μας βαδίζοντας σταθερά σε νέους δρόμους πραγματικής προόδου για τα νησιά μας, έχοντας απέναντι τους εκπροσώπους της συντήρησης, που σκοπεύουν να δεσμεύσουν τον δήμο μας σε μια ακόμη τετραετία στασιμότητας.

Μαζί αλλάζουμε τον Δήμο, από χώρο πελατειακών σχέσεων και οπισθοδρόμησης σε χώρο δημοκρατικού διαλόγου, διαφάνειας και συλλογικών αποφάσεων.

Μαζί αλλάζουμε και ζούμε το όραμά μας για την Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες του 21ου αιώνα, θέτοντας τον πολίτη στο επίκεντρο μιας ποιοτικής ζωής, χτίζοντας ένα ασφαλές μέλλον για τα παιδιά μας.

Για την Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες της καρδιάς και του οράματός μας!

Λεονάρδος Χατζηανδρέου

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ  της δημοτικής παράταξης ΜΑΖΙ  ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ

Με το  νέο θεσμικό πλαίσιο «Κλεισθένης» οι αυτοδιοικητικές εκλογές γίνονται για πρώτη φορά με το σύστημα της απλής αναλογικής, οι κοινότητες αποκτούν  περισσότερη αυτονομία και επιπλέον θεσμοθετείται  η σύγκλιση  των λαϊκών συνελεύσεων και η διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων. Η χρηματοδοτική νομοθέτηση της  κατάρτισης  χωροταξικού σχεδιασμού εντός τριετίας, τα χρηματοδοτικά εργαλεία των προγραμμάτων «Φιλόδημος», το νέο ΕΣΠΑ, τα ευρωπαϊκά προγράμματα Horizon, Interreg, Urban, Urbact, Life κ.ά. δίνουν ευκαιρίες υλοποίησης σε πολλούς από τους προγραμματικούς μας άξονες, στα χέρια μιας ικανής δημοτικής αρχής.

Ο λαός της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων δεν πρέπει να ξεχάσει ότι η Νάξος ήταν τελευταία στις Κυκλάδες στην απορρόφηση κονδυλίων (554.000 ευρώ) έναντι της Αμοργού (7.022.200 ευρώ), πράγμα που αποδεικνύει την ανικανότητα της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Η Προγραμματική μας Πρόταση  θα αποτελέσει πρόκριμα του πενταετούς επιχειρησιακού σχεδίου 2020-2025, που θα εκπονηθεί άμεσα και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

 

Το πρόγραμμά μας κινείται σε τέσσερα πεδία δράσης:

Α. Εδραίωση ενός δημοκρατικού Δήμου, λειτουργικού και αποτελεσματικού

Β. Προστασία περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής

Γ. Ανάπτυξη Κοινωνικής Πολιτικής

Δ. Ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και απασχόλησης

 

Α. Εδραίωση ενός δημοκρατικού Δήμου, λειτουργικού και αποτελεσματικού

Ο  Δήμος είναι το «Κυβερνείο» των νησιών μας. Αποτελεί το κοντινότερο στον πολίτη επίπεδο διακυβέρνησης. Από τον τρόπο λειτουργίας και την αποτελεσματικότητά του εξαρτάται η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των νησιών μας και κατά συνέπεια η ομαλή διαβίωση και η ποιότητα ζωής των δημοτών. Πολιτική επιλογή και κορυφή των  προτεραιοτήτων μας αποτελεί η δημοκρατική λειτουργία του Δήμου, με εξασφαλισμένη την ουσιαστική συμμετοχή των δημοτών και τον έλεγχο από αυτούς.

Για την επιτυχία των διακηρυγμένων στόχων μας, πρέπει να αλλάξει  η σχέση Δήμου – Πολίτη. Ο Δήμος πρέπει να γίνει το σπίτι κάθε πολίτη, το κοινό μας σπίτι. Ο δημότης να βρίσκει συμπαράσταση σε κάθε του ζήτημα, με σαφήνεια, ταχύτητα και διαφάνεια  μέσα από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες και όσες θα δημιουργήσουμε για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτησή του. Η βελτίωση της διοικητικής επάρκειας  του Δήμου επιτυγχάνεται με:

 1. Την ουσιαστική λειτουργία των τοπικών – κοινοτικών συμβουλίων. Κάθε νησί και κοινότητα  αξιολογεί τις ανάγκες του  και διαμορφώνει τις προτεραιότητές του, οι οποίες αποτυπώνονται στους αντίστοιχους Προϋπολογισμούς και στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου και τίθενται σε διαδικασία επίλυσης και υλοποίησης. Ενεργοποιούνται οι τοπικές κοινωνίες και προτρέπονται στην άμεση συμμετοχή στα κοινά μέσα από τις  λαϊκές συνελεύσεις και την ουσιαστική λειτουργία του θεσμού της  διαβούλευσης.
 2. Την αναβάθμιση της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και τη διαφανή κατάρτιση της ημερήσιας διάταξής του, που προϋποθέτει την  πλήρη τεκμηρίωση των προς συζήτηση θεμάτων καθώς και την έγκαιρη σχετική ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων και των λοιπών ενδιαφερομένων και σχετιζομένων με τα προς συζήτηση θέματα. Θα διασφαλίζεται η δημοκρατική του λειτουργία και θα είναι ευπρόσδεκτοι οι δημότες να καταθέτουν τις απόψεις τους και να εισφέρουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους για τη λήψη αποφάσεων ουσιαστικών και ευρύτερα αποδεκτών. Καθιέρωση ειδικών θεματικών και ενημερωτικών συνεδριάσεων για την πορεία του δημοτικού έργου.
 3. Την ουσιαστική και τακτική λειτουργία των διαφόρων επιτροπών του Δημοτικού Συμβουλίου (επιτροπή νεολαίας, διαβούλευσης, τουρισμού, παιδείας, πρωτογενούς τομέα κ.λπ.). Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί, λόγο και τις κλιματικής αλλαγής, στην επιτροπή Πολιτικής Προστασίας. Τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις των επιτροπών θα αποτελούν οδηγό των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
 4. Τη διαμόρφωση επαρκούς και λειτουργικού Οργανισμού εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) καθώς και την ορθολογική στελέχωση των τμημάτων και την δημιουργία τυχόν νέων, για την κάλυψη πιεστικών αναγκών, κυρίως στα θέματα  της ύδρευσης, καθαριότητας και διαχείρισης απορριμμάτων, παρακολούθησης έργων, εκπόνησης μελετών κ.λπ.
 5. Την ενίσχυση υπηρεσιών, κυρίως στρατηγικού χαρακτήρα, καθώς και τη συνεχή εκπαίδευση των υπαλλήλων στον τομέα της δημόσιας διοίκησης, τεχνολογίας και πληροφορικής.
 6. Την σταδιακή καθιέρωση των νέων τεχνολογιών της πληροφορικής στη λειτουργία του Δήμου, μετατρέποντάς τον σε «έξυπνο Δήμο».
 7. Τη διασφάλιση συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, συνθηκών απρόσκοπτης απασχόλησης καθώς και προστασίας  των εργασιακών δικαιωμάτων των υπαλλήλων και τη συνεργασία με το συνδικαλιστικό όργανο των υπαλλήλων και εργαζόμενων.
 8.  Τη λειτουργία γραφείου δικαιωμάτων του Δημότη, μαζί με γραφείο πληροφοριών και παραπόνων, υποστηριζόμενο ηλεκτρονικά (διαδικτυακή πύλη). Τον προσδιορισμό ωραρίου ελεύθερης πρόσβασης του δημότη στις υπηρεσίες του Δήμου, στους αιρετούς και στο Δήμαρχο.
 9. Τη συνεργασία με άλλους  Δήμους σε κοινού ενδιαφέροντος ζητήματα. Συμμετοχή σε Δίκτυα Δήμων σε Περιφερειακό, Ελλαδικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο για κοινή δράση, χρηματοδότηση και βέλτιστες πρακτικές.

Β. Προστασία περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής

Βασικός άξονας, προϋπόθεση για την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των δημοτών αποτελούν:

 1. Ο τρόπος ανάπτυξης του Δήμου και ο χωροταξικός – πολεοδομικός σχεδιασμός του
 2. Τα δίκτυα, οι υποδομές και η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων
 3. Η διαχείριση των υδάτινων πόρων

 

 1. Ανάπτυξη και Χωροταξία

Στη δημοτική παράταξη ΜΑΖΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ θεωρούμε ότι Ανάπτυξη είναι η αξιοποίηση των φυσικών πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού του τόπου μας προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας των νησιών μας, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό, ανθρωπογενές, οικιστικό και πολιτισμικό περιβάλλον. Είναι η κατασκευή έργων και υποδομών για τις ανάγκες μας και την εξυπηρέτηση των δραστηριοτήτων μας, στην κλίμακα και στα όρια της φέρουσας ικανότητας των νησιών μας. Είναι έργα για την ορθολογική διαχείριση των φυσικών και πολιτισμικών μας πόρων, έργα για τις μετακινήσεις και την επικοινωνία των συμπολιτών μας, έργα για την παιδεία την υγεία τον αθλητισμό, έργα για τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου μας χρόνου και τέλος έργα για την ποιότητα της ζωής μας.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η Χώρα, τα περισσότερα χωριά της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων διέρρηξαν τον συνεκτικό ιστό τους, διαχύθηκαν χωρίς σχεδιασμό μέσα στον αγροτικό τους περίγυρο. Χωρίς δρόμους, πεζοδρόμια, πλατείες, πάρκα, αθλητικούς χώρους, κεντρικούς οδικούς άξονες, πεζόδρομους και  χώρους για εκπαιδευτήρια και νοσηλευτικές μονάδες. Η τουριστική έκρηξη οδήγησε στην αναρχία σ’ όλους τους τομείς.

Η απερχόμενη δημοτική αρχή απέτυχε τραγικά να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.

Κλειδί γι αυτά, πρώτη μας προτεραιότητα, αποτελεί ο χωροταξικό μας σχεδιασμός σε επίπεδο δήμου. Γιατί η Χωροταξία έχει άμεση σχέση με την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη. Θα προκύψει μετά από διαβούλευση και θα έχει σχέση με την απόλυτη κάλυψη των αναγκών των συμπολιτών μας και όσων επισκέπτονται τα νησιά του Δήμου μας.

Στα πλαίσια των προσφάτως νέων θεσμοθετημένων διαδικασιών για την χωροταξία και την πολεοδομία, είναι δυνατόν οι μελετητές να οδηγηθούν σε συγκεκριμένη κατεύθυνση, με στόχο την ολοκλήρωση των χωροταξικών σχεδίων στην επικράτεια του Δήμου εντός τριετίας.

Με την  ολοκλήρωση αυτών των μελετών για όλη την επικράτεια του Δήμου, θα έχουν  καθοριστεί επακριβώς οι χρήσεις γης στις εκτός σχεδίου περιοχές, για όλες τις δραστηριότητες. Στον ίδιο σχεδιασμό θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τις πολυάριθμες περιοχές φυσικού ή ιδιαιτέρου κάλλους, την προστασία της χλωρίδας και άγριας πανίδας, τους προστατευόμενους παραδοσιακούς οικισμούς και την διαφύλαξη του παραδοσιακού δομημένου περιβάλλοντος, ως στοιχεία «τουριστικού προϊόντος».

Στα πλαίσια μιας ήπιας και Αειφόρου ανάπτυξης, που  θα σχεδιαστεί με καθαρά επιστημονικά κριτήρια  και θα σέβεται τον Κυκλαδίτη και το περιβάλλον του, θα επανεξεταστεί η αναγκαιότητα  νέων διανοίξεων για την κατασκευή δρόμων και λοιπών υποδομών (άρδευσης και ενέργειας) σε περιοχές με δράσεις που μπορούν να αναβαθμίσουν το τοπικό ΑΕΠ, θα σχεδιασθεί η  χωροθέτηση και η κατασκευή νέου  Λιμανιού, η αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού χάους και των χώρων στάθμευσης, ο εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου, η αναγκαιότητα και η θέση ενεργειακών πάρκων. Θα έχουν τεθεί έτσι οι κανόνες για την άσκηση δραστηριοτήτων Πρωτογενούς παραγωγής με αυτές του Τουρισμού, καθώς και η αλληλεξάρτηση αυτών με την μεταποίηση και τις συγκοινωνίες.

 1. ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ – Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων

Στις άμεσες προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής θα τεθεί η καταγραφή των υφιστάμενων υποδομών και δικτύων, ακόμα και όσων δεν ευρίσκονται στην ευθύνη συντήρησης ή και λειτουργίας του Δήμου. Είναι αυτονόητο ο δήμος να ενδιαφερθεί για την συντήρηση ή επέκταση του επαρχιακού οδικού δικτύου, για τις υποδομές των δικτύων τηλεπικοινωνιών, των κεραιών μετάδοσης τηλεοπτικού σήματος, για τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας. Για τις δημοτικές υποδομές, μετά την καταγραφή – αποτύπωση, επαναξιολογούνται αναγκαιότητες, μεγέθη, ελλείψεις, σχέσεις κόστους απόδοσης και προκηρύσσονται μελέτες για συντηρήσεις, επεκτάσεις ή στα πλαίσια υλοποίησης χωροταξικών ή εφαρμογής πολεοδομικών μελετών, η σχεδίαση νέων.

Στα πλαίσια αυτών των δράσεων  σχεδιάζονται και προκηρύσσονται  μελέτες ή έργα:

 1. Αποχετευτικών δικτύων και εγκαταστάσεων βιολογικών καθαρισμών, με εξ αρχής στόχο την επανάχρηση των επεξεργασμένων λυμάτων για όσους οικισμούς ή οικιστικά σύνολα δεν διαθέτουν
 2. Αντικατάστασης ή επέκτασης παλαιών δικτύων ύδρευσης (τα περισσότερα της δεκαετίας του 60), και συντήρησης δεξαμενών ύδρευσης οικισμών
 3. Περιφερειακών – παρακαμπτήριων στα χωριά Γαλανάδο, Γλινάδο, Κυνίδαρο, Βίβλο, Χαλκί, Κεραμί και Φιλώτι
 4. Συντήρησης – σταθεροποίησης επιφανειών και πρανών και κατασκευής τεχνικών έργων διευθέτησης ομβρίων, σε όλο το αγροτικό οδικό δίκτυο
 5. Κατασκευής ή ολοκλήρωσης δρόμων πρόσβασης στους οικισμούς και τα μνημεία.

Στα αναπτυξιακά πλαίσια που θα καθορίσει η χωροταξική μελέτη, θα μελετηθούν ή και θα  δημοπρατηθούν:

 1. Έργα αγροτικής οδοποιίας στο σύνολο των νησιών του δήμου
 2. Έργα κατασκευής λιμνοδεξαμενών με αντίστοιχα δίκτυα, σε Νάξο και νησιά των μικρών Κυκλάδων, με εξέταση της δυνατότητας και του τρόπου μεταφοράς σε αυτά
 3. Έργα επέκτασης δικτύων μεταφοράς ενέργειας με ενθάρρυνση δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων και συγκρότησης ομάδων παραγωγών, καθώς και έργα αξιοποίησης εναλλακτικών μορφών ενέργειας
 4. Έργα λιμενικών εγκαταστάσεων και υποδομών χερσαίων ζωνών με προβλέψεις ανάπτυξης οικιστικών συνόλων και ταυτόχρονης προστασίας ευρύτερων περιοχών με ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες.
 5. Έργα εγκαταστάσεων τουριστικών και αλιευτικών λιμένων – καταφυγίων και ναυταθλητισμού (Απόλλωνας, Λιώνας, Μουτσούνα, Βόλακας, Πάνερμος κ.λπ.).

Οι κτιριακές υποδομές στο σύνολό τους, μετά την αποτύπωση και καταγραφή ελλείψεων στη λειτουργία ή των αναγκών σε συντήρηση, θα ελεγχθούν και ως προς την αντισεισμική τους θωράκιση και θα αποδοθούν προς χρήση ή επανάχρηση.

Οι εξορυκτικές δραστηριότητες τέλος στην ορεινή Νάξο με τις υπάρχουσες υποδομές, θα αποτελέσουν τη βάση νέων αναπτυξιακών προοπτικών με τη συνέχιση αξιοποίησης των αποθεμάτων σμύριδας, αλλά και των εγκαταλελειμμένων στοών, συμβάλλοντας στη δημιουργία ειδικών μορφών τουρισμού στην περιοχή.

Η διαχείριση των απορριμμάτων θα σχεδιαστεί εξ αρχής, στα πλαίσια εφαρμογής του εθνικού και του περιφερειακού σχεδίου δράσης. Θα εκπονηθεί άμεσα τοπικό (δημοτικό) σχέδιο δράσης (έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το Δεκέμβρη 2016), με στόχο τη διαλογή στην πηγή με τέσσερα ρεύματα και την κομποστοποίηση του οργανικού μέρους.  Θα καθοριστούν τα λεγόμενα Πράσινα Σημεία και τα Μικρά Πράσινα Σημεία μέσα στην πόλη της Νάξου και τους οικισμούς.

 1. Διαχείριση Υδάτινων Πόρων

Για τη δημοτική παράταξη ΜΑΖΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ το ζήτημα του Νερού είναι ουσιαστικό δικαίωμα κάθε ανθρώπου, όχι μόνο για λόγους βιωσιμότητας αλλά και για την διατήρηση του επιπέδου της ποιότητας της ζωής του.

Το νερό δεν είναι ένας φυσικός πόρος προς άντληση, εκτροπή και επεξεργασία για χάρη της αλόγιστης ανθρώπινης κατανάλωσης. Η πολιτική αυτή αγνόησε την αξία των περιβαλλοντικών ορίων και οδήγησε σε τραγικά αδιέξοδα.

Στη Νάξο (περιοχή Τουμπακάδες) οι γεωτρήσεις από τα 50 μέτρα της δεκαετίας του 80, έφτασαν τα 600 μέτρα. Σαν τραγική συνέπεια της υπεράντλησης (3,00 Μμ3) αυτής εμφανίστηκε η υφαλμύριση του υπόγειου υδροφορέα όπως στην περιοχή του λιβαδιού και όπως η μη αναστρέψιμη στην περιοχή Εγγαρών.

Η δημοτική παράταξη ΜΑΖΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ εκτιμά ότι Νερό στη Νάξο έχουμε αρκετό, αλλά έλλειψε η σωστή διαχείριση.

Η ανικανότητα της απερχόμενης δημοτικής αρχής δίψασε τους δημότες.

Ο καθαρός υδατικός πλούτος υπολογίζεται σε 21,οο Μm3. Από αυτά 3,00 συλλέγονται σε φράγματα, 3,50 αποθηκεύονται σε υπόγειους υδροφορείς και 14,5 φεύγουν στην θάλασσα. Η ζήτηση (άρδευση, ύδρευση, επιχειρήσεις, οικοδομές κ.λπ.  ανέρχεται σε περίπου 10,00 Μm3 ετησίως.

Στα πλαίσια λοιπόν μιας ορθολογικής διαχείρισης  πρέπει να θέσουμε σαν άμεσο στόχο την αποταμίευση σε επιφανειακούς ή υπόγειους  (με εμπλουτισμό) ταμιευτήρες τουλάχιστον 4,50 Μm3/έτος.

Η δημοτική παράταξη  ΜΑΖΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ υποστηρίζει την:

 1. Άμεση κατασκευή του φράγματος του «Τσικαλαριού» (3,00 Μm3)
 2. Διαμόρφωση – κατασκευή μικρών ταμιευτήρων Νερού για τη συγκέντρωση των επιφανειακών απορροών. Η πρόταση προβλέπει  την κατασκευή 30 μικρών λιμνοδεξαμενών συνολικής χωρητικότητας 6,50 Μm3 διάσπαρτες σε όλο το νησί.
 3. Με την κατασκευή του φράγματος Τσικαλαριού και των 30 μικρών λιμνοδεξαμενών, η Νάξος ως νησί  είναι σε θέση να υπερκαλύψει τις ανάγκες της και να διασφαλίσει και αυτές των λοιπών νησιών του δήμου με μεταφορά από Νάξο.

Μέχρι τότε, η νέα δημοτική αρχή θέτει στις άμεσες προτεραιότητές της:

 1. Τη συγκρότηση Οργανισμού Διαχείρισης των Υδάτινων Πόρων των νησιών του δήμου μας,
 2. Την επισκευή και συντήρηση των δικτύων ύδρευσης από τα οποία κατά την ΕΥΔΑΠ – Νήσων/2013 διαρρέουν περίπου 50% της κατανάλωσης, περίπου 2,00 Μm3/έτος, δηλαδή ένα ολόκληρο φράγμα μεγέθους Φανερωμένης
 3. Την τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων των βιολογικών για άρδευση ή εμπλουτισμό και επαναχρησιμοποίηση της δευτεροβάθμιας
 4. Τις ανάγκες για τεχνητό εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφορέων (π.χ. Τουμπακάδες), από παρακείμενες Λεκάνες
 5. Την αξιοποίηση της προσφερόμενης τεχνολογίας για τον περιορισμό της άσκοπης κατανάλωσης και τη χρήση εξελιγμένων μεθόδων αρδεύσεων
 6. Ενδεχομένως την αξιοποίηση των προαναφερόμενων φραγμάτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
 7. Στα πλαίσια της ορθολογικής διαχείρισης υδάτινων πόρων θα πρέπει να λάβουμε μέτρα και μάλιστα άμεσα, για την προστασία των αποθεμάτων και των πηγών, εξασφαλίζοντας σταθερή ποιότητα και παροχή.

Γ. Ανάπτυξη Κοινωνικής Πολιτικής

Η κοινωνική πολιτική του Δήμου εκφράζεται κυρίως από το ΝΟΠΑΠΠΠΑ, την Κοινωφελή Επιχείρηση, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο και το αρμόδιο τμήμα του Δήμου. Ο Δήμος οφείλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο:

 1. Στην υπεράσπιση του Δημόσιου  αγαθού της Υγείας, στηρίζοντας και ενισχύοντας  τις υπάρχουσες δομές
 2. Στην οργάνωση και ανάπτυξη ενός δικτύου κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης
 3. Στην ενίσχυση του τομέα Αθλητισμού, Παιδείας και Πολιτισμού
 4. Στη χρηματοδότηση μέσα από τον Προϋπολογισμό του Δήμου όλων των  προνοιακών και κοινωφελών δομών, προγραμμάτων και δράσεων στους παραπάνω τομείς.

Πιο εξειδικευμένα:

Οι προγραμματικοί μας άξονες για την Υγεία και Κοινωνική Πρόνοια

 1. Η διεκδίκηση  της αυτονομίας του Νοσοκομείου της Νάξου, κυρίως για λόγους διοικητικής εγγύτητας και αυτοτέλειας. Υγειονομική θωράκιση της ορεινής Νάξου, αναβάθμιση των Π.Ι. και στελέχωσή τους, συμβολή στην υγειονομική σύνδεση των Μικρών Κυκλάδων, εν αναμονή των πλωτών ασθενοφόρων.
 2. Η στήριξη του Νοσοκομείου  με την παροχή κινήτρων για την προσέλευση και την παραμονή γιατρών. Να συνεχισθεί η παροχή επιδόματος στους  επικουρικούς γιατρούς και να διερευνηθεί η δυνατότητα επέκτασής του και στους μόνιμους, δεδομένης της δυσκολίας στέγασης και του κόστους διαβίωσης στον τουριστικό Δήμο μας.
 3. Η   υποστήριξη και προσφορά των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου στη συντήρηση και την επίλυση τυχόν προβλημάτων στα κτίρια του Νοσοκομείου. Η συντήρηση και διατήρηση σε αξιοπρεπές επίπεδο των κτιριακών εγκαταστάσεων των Αγροτικών Ιατρείων.
 4. Η συνεργασία του Δήμου με το Νοσοκομείο, μέσω της Υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι» με στόχο την διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς σε κατάκλιση, ογκολογικούς, υπέργηρους, ΑμΕΑ κ.λπ. των οποίων η μετακίνηση είναι προβληματική.
 5. Η ανάπτυξη προγραμμάτων προαγωγής Υγείας και πρόληψης σε συνεργασία με το Νοσοκομείο και αυτόνομα (Στοματική υγιεινή, προληπτικοί έλεγχοι, καταπολέμηση της παχυσαρκίας, πρόληψη και αντιμετώπιση διαβήτη, ρόλος της σωματικής  άσκησης, ψυχική υγεία του εφήβου, εξαρτήσεις), υποστήριξη οργανώσεων με ανάλογα προγράμματα (ΘΗΣΕΑΣ).
 6. Ενίσχυση δράσεων που αφορούν τα ΑμΕΑ. Αύξηση της δυναμικότητας των ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης). Μέριμνα για κοινωνική ένταξη με προσφορά δυνατότητας απόκτησης επαγγελματικών δεξιοτήτων. Προσβασιμότητα σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.
 7. Αναβάθμιση δραστηριοτήτων στα ΚΑΠΗ και ΚΗΦΗ με στόχο την αποφυγή της περιθωριοποίησης της τρίτης ηλικίας. (Άσκηση, φυσιοθεραπεία, προγράμματα αντιμετώπισης άνοιας, δημιουργική απασχόληση και ψυχαγωγία, καταγραφή μαρτυριών κ.λπ.).
 8. Ενδυνάμωση της Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας και των δραστηριοτήτων της εν όψει και της κλιματικής αλλαγής

Οι προγραμματικοί μας άξονες για τον ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

Ο αθλητισμός είναι σοβαρός παράγοντας στην ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη των νέων, παράγοντας υγείας σε όλες τις ηλικίες, συντελεστής  μιας λειτουργικής και δραστήριας κοινωνίας, χώρος διαπαιδαγώγησης της νεολαίας  στην ευγενή προσπάθεια και άμιλλα. Αποτελεί αντίδοτο στους σκοτεινούς δρόμους των εξαρτήσεων και των ουσιών. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι νέοι και νέες στρέφονται στον αθλητισμό, με ιδιαίτερες επιδόσεις. Οι υπάρχουσες αθλητικές υποδομές του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων δεν  είναι δυνατόν πλέον να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες διαρκώς ανάγκες των δημοτών.

Η δημοτική παράταξη «ΜΑΖΙ  ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ» θέτει ως προτεραιότητα τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανάπτυξη ενός συνόλου αθλητικών υποδομών ορθολογικά κατανεμημένων σε όλο το Δήμο.

Αναγνωρίζει ότι τα αθλητικά σωματεία αποτελούν τους βασικούς φορείς  του τοπικού αθλητισμού και γενικά της αθλητικής δραστηριότητας  και σκοπεύει να τα στηρίζει συνεχώς  εκμεταλλευόμενη κάθε πηγή χρηματοδότησης και με βάση τρεις άξονες:

 • Αυξάνοντας δραστικά την χρηματοδότησή τους
 • Με την τακτική συντήρηση των υφιστάμενων αθλητικών υποδομών και με τη δημιουργία νέων αθλητικών εγκαταστάσεων
 • Υποστηρίζοντας διοργανώσεις ομαδικών αθλημάτων, αγώνων στίβου, εναλλακτικού αθλητισμού και ναυταθλητισμού.

Η νέα  Δημοτική Αρχή θα αναπτύξει νέες αθλητικές δράσεις με εξειδικευμένα προγράμματα για γυναίκες και μεγάλες ηλικίες, καινοτόμα προγράμματα  παιδικού αθλητισμού (ποδηλασία, ναυταθλητισμό, αυτοάμυνα) και  πρωταθλήματα ομαδικών αθλημάτων.

   Συγκεκριμένα  προγραμματίζει:

 1. Δημιουργία νέων χώρων άθλησης στις Κοινότητες του Δήμου
 2. Μελέτη – κατασκευή κλειστού αθλητικού κέντρου για την κάλυψη των αναγκών της ορεινής Νάξου
 3. Ολοκλήρωση υποδομών γηπέδου ποδοσφαίρου Τραγαίας «Νίκος Βλακός»
 4. Ανακαίνιση και αποκατάσταση υποδομών γηπέδου ποδοσφαίρου Αγίου Αρσενίου (περίφραξη – ηλεκτροδότηση – συγκοινωνιακή πρόσβαση)
 5. Δημιουργία προπονητηρίου ποδοσφαίρου (γήπεδο 8 Χ 8) με πλαστικό χλοοτάπητα νέας γενιάς στον περιβάλλοντα χώρο του κλειστού γυμναστηρίου Δ.Α.Κ.
 6. Δημιουργία κλειστού κολυμβητηρίου
 7. Την υποστήριξη του ναυταθλητισμού και των φορέων του
 8. Την ανάπτυξη του εναλλακτικού αθλητισμού και των διαφόρων χερσαίων και θαλάσσιων αθλημάτων (καταδύσεις, αναρριχήσεις, ποδηλατοδρομίες, πεζοπορία, ιππασία, ανώμαλος δρόμος) σε συσχετισμό με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και φυσιολατρίας με παράλληλο στόχο τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου
 9. Δημιουργία κατάλληλης πίστας μηχανοκίνητου αθλητισμού

Οι προγραμματικοί μας άξονες για την ΠΑΙΔΕΙΑ

Ο Δήμος, στα πλαίσια της κοινωνικής του πολιτικής και των δικαιοδοσιών του, εκτιμά πως τα θέματα της παιδείας και εκπαίδευσης, έχουν ύψιστη σημασία για το πολιτιστικό και αναπτυξιακό μέλλον του τόπου και αποτελούν σπουδαία άυλη επένδυση.

Για το σκοπό αυτό στοχεύει στην:

 1. Ενίσχυση της συνεργασίας των φορέων της εκπαίδευσης με τον Δήμο, μέσα από τα θεσμοθετημένα όργανά του. Ουσιαστική λειτουργία της δημοτικής επιτροπής παιδείας και των σχολικών επιτροπών. Θέσπιση, στα πλαίσια της διαβούλευσης για τα προβλήματα της παιδείας και εκπαίδευσης, τακτικών συνελεύσεων με τη συμμετοχή όλων των φορέων εκπαίδευσης, των συνδικαλιστικών οργάνων των εκπαιδευτικών, των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, των δεκαπενταμελών συμβουλίων, με την ευθύνη του Δήμου
 2. Έγκαιρη καταγραφή των προβλημάτων των υλικοτεχνικών υποδομών, επεξεργασία και ιεράρχηση των προβλημάτων με προτεραιότητα την ασφάλεια και την υγεία των μαθητών. Ενημέρωση και δημοσιοποίηση χρονοδιαγράμματος σε κάθε σχολική μονάδα σχετικά με την έναρξη και την πορεία των παρεμβάσεων στις υλικοτεχνικές υποδομές των σχολείων και των σχετικών προμηθειών.
 3. Επαρκή και ασφαλή δρομολόγια για την μεταφορά των μαθητών
 4. Εκσυγχρονισμός, συντήρηση και ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών μονάδων
 5. Παρέμβαση, ώστε τα κυλικεία να αποτελέσουν χώρους διατροφικής εκπαίδευσης των μαθητών και οι σχολικές αυλές χώρο οικολογικής και περιβαλλοντικής διαπαιδαγώγησης.
 6. Έναρξη διαδικασιών για χωροθέτηση και κατασκευή νέου σχολικού κτηρίου για τις ανάγκες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
 7. Επαναλειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μαγκάκη και αναδημιουργία Παιδικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Δημιουργία κινητής βιβλιοθήκης με την συνεργασία των ήδη υπαρχόντων σχολικών βιβλιοθηκών στα χωριά και την ενδοχώρα.
 8. Λειτουργία Οργανισμού Βιβλιοθηκών στα πλαίσια του Δήμου με στόχο σε πρώτο πλάνο τη δημιουργία βάσης δεδομένων των βιβλίων που υπάρχουν στο νησί
 9. Δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ), εξυπηρετώντας και τα γειτονικά νησιά
 10. Επανακαθορισμός των δομών της Τεχνικής και Επαγγελματικής εκπαίδευσης, σύνδεσή τους με τις παραγωγικές δραστηριότητες και ανάγκες του τόπου
 11. Δημιουργία, στα πλαίσια του Δήμου, περιβάλλοντος καινοτομίας και δημιουργικότητας στο πεδίο των τεχνών, των θετικών επιστημών και της τεχνολογίας, κυρίως για νέους και ανέργους
 12. Επέκταση της επιδότησης ενοικίου από το Δήμο και στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς
 13. Υποστήριξη , στελέχωση και αναβάθμιση της λειτουργίας του ΚΔΑΠ, των σχολείων ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων, καθώς και λειτουργία ΚΔΑΠ ατόμων με ειδικές ανάγκες
 14. Υποστήριξη του δίκαιου αιτήματος δημιουργίας εκπαιδευτικών δομών για ενήλικες και ανήλικους εργαζομένους (Εσπερινό Γενικό Λύκειο στη Χώρα της Νάξου & Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο στο Φιλώτι Νάξου)
 15. Δημιουργία και ενίσχυση συμπληρωματικών εκπαιδευτικών θεσμών, όπως προγραμμάτων δια βίου μάθησης, διαρκούς εκπαίδευσης και επανεκπαίδευσης, προγραμμάτων επανένταξης ανέργων στο εργασιακό περιβάλλον, κοινωνικής προσαρμογής και ψυχολογικής υποστήριξης μεταναστών, προσφύγων, αλλοδαπών, δημιουργία θερινών σχολείων κ.λπ.

Οι προγραμματικοί μας στόχοι για τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Το πλούσιο ιστορικό απόθεμα της Νάξου, των νησιών και ο λαϊκός μας πολιτισμός με την αναγνωρισμένη παγκόσμια αξία τους, αποτελούν πυλώνα βιώσιμης ανάπτυξης και βασικό στοιχείο του οράματος για  ένα νέο Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων.

Το ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ με την σωστή αξιοποίηση του, την ενίσχυση του με προσωπικό, χρηματοδότηση και μέσα,  είναι ο φορέας συντονισμού και υλοποίησης της πολιτιστικής πολιτικής του Δήμου.

Άξονες Δράσης

 • Οργάνωση, αξιοποίηση, λειτουργική αναβάθμιση όλων των διαθέσιμων πολιτιστικών υποδομών του Δήμου. (Σχολή Ουρσουλινών, Μουσείο και Αμφιθέατρο Ιάκωβου Καμπανέλλη, Δημοτική Βιβλιοθήκη, πολιτιστικές κτηριακές υποδομές στα χωριά και τις γειτονιές)
 • Ενθάρρυνση της ζωντανής συνέχισης του λαϊκού πολιτισμού, με ενίσχυση τοπικών σχημάτων, μουσικών – χορευτικών συνόλων, πολιτιστικών συναντήσεων νεολαίας, διαγωνισμών ελεύθερης δημιουργίας, χειροτεχνικών, υφαντικών συνεταιρισμών
 • Στήριξη και αναβάθμιση του ρόλου της φιλαρμονικής με συχνές παρουσίες και στα χωριά και με ποικίλο ρεπερτόριο, επιδότηση θιάσων, κινηματογραφικής λέσχης, φεστιβάλ, συναντήσεων πολιτισμού και καλλιτεχνών
 • Στήριξη, ενίσχυση και προβολή των ετήσιων θεματικών πολιτιστικών εκδηλώσεων – συναντήσεων ευρείας κλίμακας. (Αναβίωση εθίμων και μυθολογίας αξιοποιώντας αρχαιότητες, ενίσχυση πανηγυριών προβάλλοντας τον βυζαντινό πλούτο, συναντήσεις λαϊκών οργανοπαιχτών, πολιτιστικών αγροδιατροφικών – οικολογικών εκθέσεων κ.λπ.)
 • Δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για την καταγραφή, προστασία και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς
 • Δημιουργία και λειτουργία τοπικών και θεματικών μουσείων στα νησιά, στη Χώρα και τα χωριά (Μουσείο Σμύριδας Σαραντάρας, βιομηχανικό πάρκο Στραβολαγγάδας, Λατόμων, λαογραφικό – αγροτοκτηνοτροφίας στη Δρυμαλία). Συντήρηση και ανάδειξη του μνημείου του εναερίου μεταφοράς σμύριδας και των εγκαταστάσεων φόρτωσης
 • Πρόσβαση των ΑΜΕΑ σε όλα τα μουσεία και ιστορικούς χώρους
 • Σύγχρονη προβολή με καινοτομία στην ψηφιακή, επί τόπου και διαδικτυακή, ξενάγηση στα μνημεία και μουσεία
 • Αποκατάσταση παλαιών ιστορικών διατηρητέων κτηρίων και οικισμών από το Δήμο (Βυζαντινές Εκκλησίες, Πύργος Χειμάρρου, Καλαμίτσια, Κάστρο του Απαλίρου κ.ά.).
 • Ανάδειξη και συντήρηση παραδοσιακών παραγωγικών εγκαταστάσεων (γεφυριών, ανεμόμυλων, νερόμυλων, ελαιοτριβείων, τυροκομείων, φούρνων, αλωνιών, ληνών (πατητήρια) κ.λπ.)
 • Ανάδειξη μιας ασφαλούς στοάς σμυριδωρυχείων στη Σαραντάρα Κορώνου, του εξοπλισμού εξόρυξης – μεταφοράς και του τρόπου εργασίας
 • Ανάδειξη της παλιάς Χώρας της Νάξου και της αγοράς της. Ανάδειξη της πολιτιστικής διαδρομής συνεχούς κατοίκησης  7.000 χρόνων της Χώρας, από Κοκκινόβραχο, Γρόττα ως Φουντάνα.
 • Ανάδειξη του Ενετικού Κάστρου και των μνημειακών στοιχείων του
 • Διατήρηση της ιστορικής μνήμης γεγονότων μέσα από την ανάδειξη αντίστοιχων νεότερων μνημείων (Απεράθου 2017, δολοφονία Μανδηλαρά, μνημείων νεκρών κατοχής στην Κόρωνο κ.λπ.)
 • Χάραξη ιστορικών διαδρομών στη Παλιά Χώρα και στα παραδοσιακά χωριά. Καθορισμός ιστορικών περιπάτων
 • Ανοιχτές εκκλησίες στη παλιά Χώρα και χωριά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού
 • Αισθητική ανάπλαση παραλιακής ζώνης και στενών στη Χώρα
 • Απομάκρυνση αντιαισθητικών στοιχείων, επιγραφών, διαφημίσεων, νάιλον, αυθαιρέτων κ.λπ. από την παλιά Χώρα και τους παραδοσιακούς οικισμούς
 • Υπογειοποίηση εναέριων δικτύων της ΔΕΗ, μετασχηματιστών κ.λπ. στη Χώρα και στους παραδοσιακούς οικισμούς
 • Προστασία ιστορικών τοπωνυμίων (Μπούργος, Νιό Χωριό, Προσφυγικά κ.λπ.), επαναφορά της χρήσης τους και νέα ονοματοθεσία των οδών της πόλης
 • Προστασία και αξιοποίηση πολιτιστικών τοπίων, γεωτόπων, σπηλαίων, μονοπατιών, κεδροδάσους Αλυκού, αναβαθμίδων για τουριστικούς και εκπαιδευτικούς, επιστημονικούς σκοπούς
 • Συνεργασία με Πολυτεχνεία και Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα
 • Προώθηση θεσμικής προστασίας μνημείων και αρχιτεκτονικών συνόλων
 • Κήρυξη ως διατηρητέου μνημείου της Εθνικής Αντίστασης, του μέρους του τείχους του κάστρου Νάξου (τοίχος Αγίας Ούρσουλας)
 • Στήριξη και αξιοποίηση του Ιστορικού Αρχείου Νάξου
 • Στήριξη των συνεδρίων «Η Νάξος δια μέσου των αιώνων», «Ιατρικές μέρες» κ.ά.
 • Υποστήριξη συλλογής λαογραφικού υλικού, λαϊκών παραδόσεων, εθίμων, γλωσσικών ιδιωμάτων, λαϊκής ποίησης, μουσικής, χορού, αθλημάτων, παραμυθιών, παραδοσιακών ασχολιών, εργαλείων, υφαντικής, αγγειοπλαστικής, πανηγυριών και γιορτών
 • Συνεργασία με πανεπιστήμια και καθηγητές της Ελλάδας και του εξωτερικού που έχουν εκπονήσει μελέτες κοινωνικής ανθρωπολογίας στη Νάξο
 • Δημιουργία εκπαιδευτικών πολιτιστικών δομών. Εκπαιδευτικά προγράμματα νέων, παιδιών στα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Πολιτιστικά βιωματικά εργαστήρια.

Δ. Ενίσχυση της τοπικής οικονομίας – απασχόλησης

Στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες, όπως και στα άλλα νησιά των Κυκλάδων, το ποσοστό των απασχολούμενων στον πρωτογενή, δευτερογενή, τριτογενή τομέα, είναι: 7,5%, 22,5% και 70% αντίστοιχα. Είναι φανερό ότι η πλειοψηφία των εργαζόμενων απασχολείται στον τριτογενή τομέα.

Η νέα δημοτική αρχή μπορεί να συμβάλλει  στον τομέα της απασχόλησης με:

 1. Οργάνωση γραφείου πληροφόρησης για εργασιακές ευκαιρίες ή τρέχοντα επενδυτικά προγράμματα
 2. Υποστήριξη νέων αγροτών, ανέργων, μεταναστών, μέσω εκπαιδευτικών σεμιναρίων και άλλων δράσεων στην εργασιακή τους ένταξη
 3. Δημιουργία θέσεων εργασίας με την ανάπτυξη συνολικά του προγράμματός της, αξιοποιώντας το πλούσιο ντόπιο επιστημονικό δυναμικό.

Ειδικότερα:

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ

 1. Η  κατεύθυνση παραγωγής ποιοτικών και βιολογικών τοπικών προϊόντων, η πιστοποίησή τους (Π.Ο.Π) και η σύνδεση τους με τον τριτογενή τομέα, όπως ο τουρισμός, η εστίαση, το εμπόριο  και οι εξαγωγές αποτελούν αναπτυξιακό άξονα της νέας δημοτικής αρχής και στοιχείο προβολής της πολιτιστικής και φυτικής μας κληρονομιάς. Στήριξη των νέων αγροτών και κτηνοτρόφων, οργάνωση του θεσμού των λαϊκών αγορών
 2. Κατασκευή ΚΕΓΕ στο Σαγκρί, σε συνεργασία με το υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης, ως χώρου συνεχούς εκπαίδευσης και ενημέρωσης σε νέες τεχνολογίες, καλλιέργειες αλλά και σε τρέχοντα προγράμματα του πρωτογενούς τομές
 3. Καθορισμός ζωνών για την χρήση της αγροτικής γης και ταυτόχρονα σχεδιασμός των αγροτικών δρόμων, βελτίωση των υπαρχόντων και κατασκευή νέων
 4. Κατασκευή δημοτικού τυροκομείου στην Ορεινή Νάξο σε συνέργεια με τους τοπικούς παραγωγούς και σταθμών πρόψυξης γάλακτος
 5. Πρόκριση ενεργειών και δράσεων αποκατάστασης του κατεστραμμένου αγροτικού τοπίου, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές και στα μικρά νησιά (τράφοι αγροτικών περιοχών και κτημάτων, μονοπάτια, κίνητρα για τα παλιά μιτάτα) και μέριμνα για την αντιδιαβρωτική προστασία αυτών των εκτάσεων (αναβαθμίδες)
 6. Δημιουργία συνεταιριστικής κουλτούρας και ενημέρωση των αγροτών για τα πλεονεκτήματα δημιουργίας μικρών ομάδων παραγωγών ανά προϊόν ή ανά περιοχή
 7. Ενίσχυση της Προστασίας των φυσικών μας πόρων από πυρκαγιές ή άλλου είδους επεμβάσεις και χρήση των υπηρεσιών του Δήμου για την αποκατάσταση των ζημιών σε υπάρχουσες υποδομές
 8. Υποστηρικτικές ενέργειες για την παράκτια αλιεία
 9. Επανακαθορισμός του τρόπου διαχείρισης των Δημοτικών Σφαγείων
 10. Υποστηρικτικές ενέργειες για την αναζωογόνηση των αμπελοκαλλιεργειών (παραγωγή, τυποποίηση κρασιού και ανάδειξη των τοπικών ποικιλιών). Δημιουργία τράπεζας γενετικού υλικού από τοπικές ποικιλίες
 11. Λειτουργία Επιτροπής Πρωτογενούς Τομέα, στα πλαίσια του δημοτικού συμβουλίου
 12. Υποστήριξη και προστασία μελισσοκομίας

 

 1. ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ

 

 1. Στήριξη της μεταποίησης και προβολή των προϊόντων της τοπικής βιοτεχνίας
 2. Υποστήριξη των γυναικείων συνεταιρισμών, προβολή και ανάδειξη της τοπικής υφαντικής τέχνης
 3. Αξιοποίηση της σμύριδας, σε συνεργασία με τα σωματεία τους και μαρμάρου, καθώς και των ορυκτών πόρων (προσδιορισμός λατομικών δράσεων)

 

 1. ΤΡΙΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο Τουρισμός αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος και απασχόλησης για την πλειοψηφία του πληθυσμού στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες.

Τα τελευταία χρόνια, η αδυναμία της Δημοτικής Αρχής να κατανοήσει τις μεγάλες αλλαγές σε επίπεδο τουριστικού προϊόντος  έχει οδηγήσει σε σωρεία λαθών και παραλείψεων στον τομέα της καθαριότητας, του κυκλοφοριακού, του νερού κ.ά. ενώ δεν έχει γίνει καμία απολύτως προσπάθεια να εκπονηθεί ένας σοβαρός Στρατηγικός Σχεδιασμός για τον τουρισμό που θα περιλαμβάνει το Χωροταξικό, τις τουριστικές υποδομές, τους ανθρώπινους πόρους και πώς εκείνοι θα πρέπει να κατανεμηθούν, το marketing και κυρίως την τουριστική χωρητικότητα.

Αντίθετα, η απερχόμενη δημοτική αρχή, από έλλειψη τουριστικής πολιτικής, δημιούργησε  διενέξεις ανάμεσα σε κοινωνικές ομάδες και επαγγελματίες στο θέμα του κυκλοφοριακού αλλά και της διαχείρισης των υδάτινων πόρων κινούμενη μόνο από πελατειακό μικροπολιτικό συμφέρον.

Ο Τουρισμός, που προτείνεται να είναι ο κύριος παραγωγικός πυλώνας στο αναπτυξιακό υπόδειγμα του Δήμου μας, πρέπει να οργανωθεί και να ενισχυθεί ώστε να αποτελέσει ένα ποιοτικό, ήπιο, βιώσιμο, ισόρροπο πρότυπο ανάπτυξης και απασχόλησης:

 • Με τη δημιουργία νέων καινοτόμων μικτών τουριστικών προϊόντων που ενσωματώνουν την κυκλαδίτικη παραγωγική πολιτιστική ταυτότητα
 • Με συνέργειες ανάμεσα στα νησιά, το Δήμο και τους επαγγελματικούς κλάδους (ξενοδόχοι, εστίαση κ.λπ.)
 • Με δημιουργία δομών και μηχανισμών (δικτυώσεις, clusters, Τοπικά Σύμφωνα Ποιότητας)
 • Με διασύνδεση των τοπικών ιδιαίτερων στοιχείων (δημιουργία κοινών πεζοπορικών διαδρομών, ενίσχυση κοινών γαστρονομικών δράσεων και κυκλαδικών φεστιβάλ)
 • Με σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με την τουριστική δραστηριότητα (συμμετοχή επισκεπτών στην τοπική καθημερινότητα, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, αγροτουρισμός)
 • Με υποστήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται τοπικά
 • Με αυστηρή προστασία παραλιών, αμμοθινών και των πολύτιμων ευαίσθητων οικοσυστημάτων και ιστορικών μνημείων αλλά και ταυτόχρονη ανάδειξή τους

Προϋπόθεση για τα παραπάνω αποτελούν:

 • Η κατάρτιση τοπικών χωροταξικών, που θα αποσαφηνίζουν τις χρήσεις γης και τις δυνατότητες τουριστικής ή άλλης εκμετάλλευσης του φυσικού χώρου
 • Ο υπολογισμός της φέρουσας ικανότητας των νησιών σε σχέση με τους πόρους και τις δυνατότητες συνεχούς αύξησης επισκεπτών, η διαθεσιμότητα βασικών υποδομών όπως οι παροχές υγείας, το νερό, τα απορρίμματα
 • Η εκπαίδευση, επιμόρφωση και κατάρτιση των απασχολούμενων με τον τουρισμό κατοίκων στα νέα εργαλεία και στις νέες τάσεις της αγοράς, η καλλιέργεια τουριστικής συνείδησης
 • Η δημιουργία άλλων υποδομών, όπως συντήρηση και χάραξη νέων μονοπατιών, ανάδειξη αρχαιολογικών τόπων, και αρχιτεκτονικών συνόλων στους παραδοσιακούς οικισμούς, που θα προσφέρουν αξιοποιώντας το απαξιωμένο οικιστικό απόθεμα, νέα καταλύματα και θα καλύψουν ανάγκες στέγης σε περιόδους αιχμής

Για τους παραπάνω στόχους η νέα δημοτική αρχή μπορεί να αναπτύξει σύγχρονα εργαλεία υλοποίησης, όπως:

 • Ο προσδιορισμός του brand name της περιοχής
 • Η υποστήριξη κάθε είδους εναλλακτικού τουρισμού, σαν βασικού πυλώνα ισόρροπης ανάπτυξης (γαστρονομικού, ιστορικού, φυσιολατρικού, ιστορικού, θρησκευτικού, αθλητικού, πεζοπορικού, διαφόρων σπορ κ.λπ.), με συμμετοχή στο Δίκτυο Αειφόρων Νήσων και στο Εθνικό Μητρώο μονοπατιών, με τις ανάλογες υποδομές.
 • Η αναβάθμιση της Τουριστικής Επιτροπής και επαναπροσδιορισμό του ρόλου της
 • Η δημιουργία Γραφείου Τουριστικής Ανάπτυξης για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων.